Heel lang geleden was ik reisleidster en begeleidde ik toeristen in Tunesië op hun rondreis. Elke dag moesten we om 6 uur opstaan, zodat we om 7 uur in de bus zaten. Op tijd om alle bezienswaardigheden van de desbetreffende plaats te bezoeken.

Het reizen vond ik geweldig, maar dat je in je vakantie zo vroeg moest opstaan, (elke dag!), vond ik vreselijk. Dat is meteen ook de een van de belangrijkste redenen waarom ik cruisen zo geweldig vind. Je vaart ’s nachts, je hoeft je koffer maar één keer in – en uit te pakken én je wordt elke dag wakker in een andere stad! Maar wat ga je doen in die stad?

Excursies georganiseerd door de rederij

Het grote voordeel van deelnemen aan excursies van de rederij is dat als, om wat voor reden dan ook, de groep te laat terug zou zijn aan boord, het schip wacht tot dat iedereen aan boord is (van die excursie). Deze excursies zijn echter vaak veel duurder dan dat je deze excursie zelf boekt. Eenvoudige bustochtjes van 3 uur kunnen zomaar oplopen tot 150 USD per persoon. Daarnaast ben je, omdat je met zo’n grote groep bent, slechts heel kort op één plek en moet je vooral flink doorlopen om het drukke programma te volgen.

Excursies georganiseerd via internet

Op internet zijn er diverse sites die (soms dezelfde) excursies aanbieden. De prijzen zijn vaak veel lager dan bij de rederij. De groepen zijn vaak wat kleiner. Natuurlijk is het best eng dat het schip niet op jou wacht als jij te laat bent door deze excursie. Maar de meeste organisaties garanderen dat je op tijd terug bent voor het schip en zo niet, dan betalen zij de kosten om je te brengen naar de volgende haven. (En dat kan aardig oplopen, dus ze zullen er alles aan doen om je op tijd terug te brengen!). Deze excursies zijn echt niet alleen bustochten, maar ook fiets excursies, sleehondentochten, wijnproeverijen en ga zo maar door. Enkele aanbieders van excursies op internet zijn: www.tripadvisor.nl, www.shorebee.com of www.viator.com.

Lokale gids

Ben je op een bijzondere plaats en wil je echt in het lokale leven duiken? Boek dan een lokale gids! Dat kan via www.getyourguide.com of www.toursbylocals.com. De prijs varieert per land. Vaak biedt de gids een prijs aan per tour en niet per persoon. Dus als je zelf met zijn tweeën bent en je kunt aansluiten bij een groep van vier, dan scheelt dat behoorlijk in de kosten.

Zelf de stad in

Het overgrote deel van de havens ligt midden in de stad. Je loopt vanaf het schip zo het stadscentrum in, waardoor je zo het historisch centrum, dat ene museum of die ene leuke winkel kunt bezoeken. De meeste grote steden hebben tegenwoordig Hop on Hop off bussen (HOHO bussen). Deze bussen kosten meestal rond de Euro 20,00 per persoon, maar brengen je de hele stad rond. Je kunt uitstappen bij meerdere bushaltes, en weer instappen als je klaar bent op die locatie. Tip: wij blijven altijd de eerste ronde helemaal zitten (dat duurt meestal ca. anderhalf uur), zodat we daarna besluiten waar we uit willen stappen. Zo hebben we toch al een goed beeld van de stad gezien.

Bij elke terminal in elke haven staan tegenwoordig wel organisaties die iets aanbieden, zoals bijvoorbeeld een treintje door de stad, een excursies naar een kasteel in de buurt, een taxi (daarmee kun je natuurlijk ook gewoon naar het strand 😉) of fietsen die gehuurd kunnen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.