Dit is geen leuk onderwerp, maar wel heel belangrijk, dus ik ga een poging maken om er toch nog iets leuks van te maken. Aan welke cruise je ook deelneemt, nog voordat het schip gaat varen, is er een “musterdrill” aan boord. Dit is eigenlijk een soort reddings-oefening. In tegenstelling tot de Titanic, hebben de huidige cruise schepen echt genoeg reddingsschepen aan boord voor alle passagiers.

Iedereen is verplicht om deel te nemen aan de veiligheidsinstructie. Deze instructie verschilt per rederij en zelfs ook nog per schip. Bij alle schepen begint de instructie met een aankondiging van de kapitein. Meestal in het Engels, maar op sommige rederijen kan dit ook in het Italiaans (Costa of MSC) of in het Duits (Aida of Mein Schiff) gebeuren. De kapitein vertelt dat er verschillende noodsignalen zijn, en dat het echte noodsignaal (7 x kort en 1 x lang) zo zal klinken, maar dat het dit keer een oefening zal zijn.

Op sommige schepen moet je je reddingsvest dan pakken (ligt al in je hut, vaak in de kledingkast) en naar je musterstation gaan (het reddingsschip dat op de binnenkant van de deur van je hut vermeld staat). Daar moet je je melden bij het personeelslid die alle namen op de lijst registreert.

Op andere schepen (meestal de wat grotere) meld je je bijvoorbeeld in het restaurant of in het casino, en hoef je je reddingsvest niet mee te nemen.

Bij alle instructies krijg je te horen wat je moet doen als je het noodsignaal hoort. Namelijk zo snel mogelijk je reddingsvest pakken en naar je musterstation gaan. Als je kinderen  (onder 12 jaar) ergens anders aan boord zijn, dan zullen zij door de medewerkers naar het juiste musterstation gebracht worden. Bij Princess cruises hebben ze overigens wel een hele leuke musterdrill: op de muziek van Love Boat (vroeger gefilmd op een echt Princess cruise schip) hebben ze een geweldige instructie gemaakt in het Engels. Zie ook het filmpje hieronder dat ik vond op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=YyWMkOW55g0

Leave a Reply

Your email address will not be published.