Het comfort op een schip is vergelijkbaar met het comfort in een hotel. Dus ook de kamers, of zoals ze op het schip genoemd worden, de hutten zijn vergelijkbaar. Alle hutten hebben een eigen toilet en badkamer, maar, en dat is een belangrijk ding: niet alle hutten hebben een raam.

Binnenhut

Alleen op cruiseschepen vind je hutten zonder raam, binnenhutten. Dit zijn de goedkoopste hutten aan boord. In deze hutten vind je wel een eigen badkamer, toilet, etc. Alles wat je in een hotelkamer ook zou vinden, behalve dus een raam.

Royal Caribbean heeft hier een geweldige oplossing voor gevonden. Op een scherm in de hut wordt een beeld van buiten geprojecteerd, waardoor je toch het gevoel hebt dat je naar buiten kunt kijken, toch een room with a view: https://www.royalcaribbean.com/blog/an-inside-roo

Buitenhut

Een buitenhut heeft wel een raam, dat kan variëren van een patrijspoort tot aan een raam zo groot als een schuifpui. Dit raam kan niet open. Deze hutten zijn duurder dan de binnenhutten. Soms hebben buitenhutten een zogenaamd “obstructed view”. Dit houdt in dat er weliswaar een raam in de hut zit, maar dat het zicht (deels) geblokkeerd is. Meestal komt dit door de reddingsboten die dan voor je hut hangen. Mocht je zeker willen weten hoe “ geblokkeerd”  het uitzicht echt is, google de naam van je schip met je hutnummer eens. Vaak staat er wel een foto op internet.

Balkonhut

Hoe heerlijk is het, zittend op je eigen balkon, om te genieten van het prachtige uitzicht. Een balkonhut is duurder dan een binnenhut of een buitenhut. De balkons zijn meestal net groot genoeg voor 2 stoelen. (Zelfs als je een hut van 4 personen hebt gereserveerd, staan er vaak slechts 2 stoelen). Door schuifdeuren kom je op je balkon terecht. Tussen de balkons zit een scherm, dus jouw balkon zit direct vast aan dat van de buren. Ondanks het feit dat een balkonhut duurder is dan een buitenhut of een binnenhut, kies ik graag voor een balkonhut. Het is echter wel afhankelijk van de tijd en de bestemming waar je gaat cruisen. Als het heerlijk weer is (bijvoorbeeld in het Middellandse Zee gebied of in de Carribean) zul je meer tijd doorbrengen op een balkon, dan dat je in de winter in Noorwegen zult doen.

Suites

Tenslotte zijn er nog de meest luxe hutten, de suites. Varierend van mini-suites tot echt penthouse suites met persoonlijke butler. Veelal met aparte woonkamer, slaapkamer, groot balkon (soms op de achterzijde van het schip), het kan niet op. Hier hangt echter ook een flink prijskaartje aan en desondanks zijn deze hutten vaak als eerste gereserveerd.

Garantiehutten

Als je je cruise gaat boeken, moet je de keuze maken uit welke soort hut je wil. Maar binnen de verschillende categorieën, zitten ook weer prijsverschillen. Je kunt kiezen voor een specifiek hut nummer, zodat je exact weet waar jouw hut zich bevindt op het schip, maar je kunt er ook voor kiezen om een garantie hut te boeken. Stel dat je beslist dat je een buitenhut wil, maar dat het je niet uitmaakt waar deze hut zich bevindt. Dan is de goedkoopste optie een garantie buitenhut te nemen. De enige zekerheid die je met deze hut hebt, is dat je inderdaad een buitenhut krijgt. Het zou dus kunnen gebeuren dat je hier een hut krijgt, direct onder het zwembad (niet ideaal omdat het wellicht wat lawaaierig zou kunnen zijn door het schuiven van de zwembadbedden), maar het zou ook kunnen dat je de meest luxe buitenhut krijgt die er is (bijvoorbeeld geen patrijspoort, maar een groot raam!).

Voordat je gaat boeken, laat je goed informeren over de verschillende hutten aan boord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.