Zelden zie je iets over cruises in het nieuws, maar de laatste weken komt er veel nieuws voorbij. Zeker als je nog nooit een cruise hebt gemaakt, kan ik me voorstellen dat dit verontrustend nieuws is voor je.

Daarom geef ik een kleine update:

Diamond Princess

Dit schip ligt op dit moment in de haven van Yokohama. Een 80-jarige man uit China bleek het Corona-virus te hebben bij aankomst, waardoor de passagiers niet van boord mochten. De passagiers moesten in quarantaine voor 14 dagen in hun eigen hut. Officieel was hun cruise al voorbij, want ze zouden allemaal uitstappen en terug naar huis vliegen vanaf Yokohama. Dit liep echter anders. Alle passagiers zitten nu in hun hut en hebben mondkapjes, handschoenen en een thermometer gekregen. Met de thermometer mogen deze gasten elke dag hun eigen temperatuur opmeten. Als ze verhoging hebben moeten ze zich melden bij de scheepsdokter. In totaal zitten er ca. 6000 mensen op het schip (3700 gasten en 2300 crewleden). Er zijn nu in totaal ca. 120 mensen van boord gehaald die positief getest zijn op het Corona-virus.

Hoe is het leven aan boord op dit moment? Een van de cruise passagiers zet dagelijks filmpjes op Facebook waar hij uitlegt hoe hun dagen er nu uit zien. Zoals hij zelf duidelijk zegt: de cruise vakantie is over. Alle maaltijden worden voor hun kamerdeur geplaatst, per dag krijgen ze een warme drank, maar overige dranken zijn als roomservice te bestellen.

Gasten met een balkon-hut mogen wel hun balkon op. Maar gasten met een buiten-hut of een binnen-hut zullen het wat moeilijker hebben. (Persoonlijk moet ik er niet aan denken om 14 dagen met manlief en kinderen in een binnen-hut zonder ramen opgesloten te zijn. Maar in zo’n situatie heb je natuurlijk weinig keuze!) Deze gasten mogen ca. 1 uur per dag naar buiten op een speciaal dek, met mondkapjes en handschoenen aan. (De temperatuur in Yokohama is niet echt hoog deze tijd van het jaar, dus het gaat vooral om een frisse neus te halen).

Daarnaast hebben alle gasten toegang gekregen tot gratis wifi en mogen ze gratis hun familie bellen. Wifi is over het algemeen heel duur op het schip, dus het is zeker fijn dat dit nu gratis aangeboden wordt. Ook het aantal films op TV is uitgebreid en er zijn live TV kanalen toegevoegd aan het aanbod.

Dan zijn er nog gasten die medicatie nodig hebben en niet voldoende bij zich hebben. Ook dit is geregeld door de Japanse overheid en Princess cruises: alle gasten die medicatie nodig hebben, krijgen dit gratis aangeleverd.

Kinderen die in quarantaine zijn, worden regelmatig gebeld door de medewerkers van de kidsclub en er worden activiteiten voor in de hut georganiseerd.

Zoals het er nu naar uitziet, loopt de quarantaine af op 19 februari.

Deze gasten krijgen een forse tegemoetkoming van Princess Cruises: zij krijgen het geld van deze cruise terug (de volle 100%, terwijl hun cruise al voorbij was, inclusief alle gemaakte excursies, vluchten, hotels én transfers), en krijgen een volgende cruise geheel vergoed (dus ze mogen nog een keer geheel gratis op cruise!).

Update 15 februari 2020: Op dit moment zijn er reeds meer dan 200 besmettingen aan boord geconstateerd. Nog steeds zijn niet alle gasten getest op het virus. Wel is er ondertussen aangeboden om de quarantaine voort te zetten aan wal (in een hotelkamer, waar men dagelijks bento boxen te eten zou krijgen) of, voor de Amerikanen, in Amerika middels een speciale vlucht aanstaande zondag, waarna zij in Amerika nogmaals 14 dagen in quarantaine gezet worden.

Westerdam van de Holland America Line

Dit schip heeft geen patiënten met het Corona-virus aan boord, maar heeft wel plaatsen in China bezocht. Het schip zou eigenlijk aanleggen in Yokohama (waar nu ook de Diamond Princess ligt), maar krijgt geen toestemming om daar aan land te gaan. Reeds een paar dagen is het schip op zoek naar een haven waar ze toestemming krijgen om aan te leggen, zodat hun gasten de cruise kunnen afronden. Mede dankzij de Nederlandse overheid hebben zij een aanleghaven gevonden in Thailand.

de route die de Westerdam gevaren heeft voordat zij een haven vonden

Doordat het schip enige dagen heeft moeten doorvaren, en niet in de afgesproken aankomst haven kan aanleggen, heeft ook de Holland America Line deze gasten een forse tegemoetkoming gegeven, namelijk het geld van deze cruise voor 100% retour en een geheel gratis volgende cruise.

De passagiers op dit schip hebben niet in quarantaine gezeten omdat er geen zieken aan boord waren volgens de medische crew.

Update 11 februari 2020: de Westerdam heeft toch geen toestemming gekregen om in Thailand aan te leggen en is nog op zoek naar een nieuwe aanleghaven.

Update 15 februari 2020: de Westerdam mag aanmeren in Cambodja. De reizigers zijn van boord, maar wachten nu nog op het vliegveld. Malysia Airlines heeft hun vlucht geannuleerd, omdat er (volgens de geruchten) toch nog een Corona Virus patient aan boord zou zijn geweest. Holland America Line is nu bezig om alle reizigers op andere vluchten te krijgen.

Carribean Princess

Dit schip ligt niet in de buurt van Azië, maar vaart op dit moment door de Carribean. Op dit schip is het Noro virus uitgebreken, een soort buikgriep die erg besmettelijk is. Het virus verspreidt zich snel op lokaties waar veel mensen zich in een kleine ruimte bevinden, zoals hotels, studentenhuizen, restaurants én … cruiseschepen. Het virus wordt vaak geassocieerd met cruisen omdat het in Amerika verplicht is voor rederijen om uitbraken te melden aan de Gezondheidsorganisaties. Dat is dus niet het geval voor hotels, vliegtuigen of resorts. Het komt dus niet vaker voor op een cruiseschip dan aan land, maar wordt wel eerder opgepakt vanwege de verplichte melding.

De Carribean Princess heeft nu 190 noro virus patienten aan boord en heeft al diverse havens overgeslagen om naar een passende haven te gaan waar de passagiers het schip kunnen verlaten. Ongetwijfeld staan hier ook wederom riante vergoedingen tegenover.

Overigens hebben alle cruise schepen een uitstekend medisch centrum aan boord, maar daar kom ik in een volgend blog op terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published.