Toen onze meiden 12 en 13 waren, hebben wij ze voor het eerst meegenomen op een cruise. De eerste cruise met kinderen was op een kleiner Royal Carribean schip. Zodra we de eerste voet aan boord zetten, stonden er al medewerkers voor de kids club bij de entree te wachten. De meiden kregen een gekleurd polsbandje om met daarop hun muster station. (Als er iets met het schip zou gebeuren, moet je je melden bij je muster station, oftewel je reddingsboot. In een later blog ga ik hier meer over uitleggen).

Ook hier zijn er weer veel verschillen tussen de rederijen. Maar op alle schepen waar kinderen welkom zijn (ca. 95% van de schepen) worden ook activiteiten voor kinderen georganiseerd. Vaak zijn er kids clubs verdeeld over 3 leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld van 2-5, 6-12, 12-17. Voor elke leeftijdscategorie worden er passende activiteiten georganiseerd.

In alle restaurants zijn kindermenu’s mogelijk, en zie je dat ook de obers rekening houden met kleine gasten.

Natuurlijk zijn de zwembaden heerlijk aan boord voor de kinderen. Vaak is er ook nog één zwembad aan boord dat alleen voor volwassenen is, waar dus geen kinderen mogen komen. (Mocht je zelf even rust nodig hebben, dan is dit een mooie uitvalsbasis).

Het grote voordeel van cruisen met onze kinderen is dat we veel zien, we zijn tenslotte op rondreis, maar dat we niet elke dag onze koffer hoeven in te pakken. Onze hut vaart met ons mee, en elke dag zijn we ergens anders. Onze pubers hebben niet altijd zin om al om 8uur bepakt en bezakt klaar te staan om naar de volgende bestemming af te reizen. Door het reizen met een schip, hoeft dat dus ook niet.

Er zijn vaak wel minimumleeftijden dat babies mee mogen aan boord. Dat varieert per rederij en zou je zeker even vooraf moeten verifiëren.

Ook zijn er verschillende regels bij de verschillende rederijen. Bij de Holland America Line zijn ze bijvoorbeeld wat voorzichter dan bij Princess cruises. Onze dochters mochten bijvoorbeeld bij de Holland America Line niet alleen van boord af. Soms stonden de meiden al bij de uitgang op ons te wachten, maar werden ze tegengehouden door de bewaking totdat wij er waren. Terwijl dit bij Princess Cruises geen issue is, daar mochten de meiden voor ons uit lopen, van boord gaan en ook later, zonder ons weer aan boord komen.

Oja, voor kinderen en met name voor pubers is wifi van levensbelang. Elk schip heeft een eigen wifi netwerk, maar dit is over het algemeen erg kostbaar én erg traag. Alleen Princess Cruises heeft dit jaar fors geïnvesteerd in wifi en heeft daardoor een redelijk betaalbaar (ca. Euro 10,00 per dag voor 1 apparaat, wat nog steeds vele malen goedkoper is dan andere rederijen) en goed wifi netwerk. Er is echter in de terminals (de hal waar je vaak doorheen loopt als je van en aan boord gaat van het schip) vaak gratis wifi aanwezig. (Hier zit de crew ook vaak!) Kan je puber toch snel nog even die film van Netflix downloaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.